Borstvoeding

De geboorte van een kind is een grote verandering in je gezinsleven, jullie gezin komt in een stroom van ontwikkelingen. Je wordt in deze periode overladen met te maken keuzes en een stortvloed aan adviezen en informatie. Dit maakt het er niet altijd makkelijker op. Als lactatiekundige kan ik informatie aanreiken die jou in je kracht als ouder ondersteunt en jullie kennis over de ontwikkeling van je baby vergroot.

Borstvoeding is het natuurlijk vervolg op een zwangerschap. Vroeger, toen vrijwel alle moeders borstvoeding gaven, was er volop steun en ervaring vanuit de eigen omgeving voor jonge moeders. Dit veranderde toen steeds minder vrouwen borstvoeding gingen geven tijdens de industriële revolutie. Wanneer je nu graag borstvoeding wilt geven, maar tegen kleine of grotere problemen aanloopt, zijn de adviezen uit je eigen omgeving en zelfs die van de zorgverleners om je heen (huisarts, verloskundige, kraamverzorgster) niet altijd toereikend. Een lactatiekundige kan je vanuit haar specialisme verder helpen en vaak voorkomen dat je vroeger met borstvoeding moet stoppen dan je eigenlijk zou willen.

Lactatiekundige hulp wordt steeds vaker door je zorgverzekeraar vergoed, vanuit de aanvullende verzekering.

Je kunt bij mij terecht voor:

  • Lactatiekundige consulten, persoonlijk advies over (borst)voeding tijdens zwangerschap, kraamtijd en daarna toegespitst op jullie unieke situatie.
  • Informatie over alles wat met voeden en kolven te maken heeft.
  • Voorlichtingsbijeenkomsten voor (as) moeders, hun partners en zorgverleners

Wat is een lactatiekundige?
Een lactatiekundige is een zorgverlener (verpleegkundige, verloskundige, kraamverzorgster e.a.) die zich heeft gespecialiseerd op het terrein van zorg voor een borstvoedende moeder en haar baby. Lactatiekundige zorg is geen vervanging van overige gezondheidszorg, maar een aanvulling op de zorg.
Wat is een lactatiekundige IBCLC?
Lactatiekundige IBCLC (International Board Certified Lactation Consultant). De titel IBCLC geeft de garantie dat een lactatiekundige een gedegen opleiding heeft gehad en is gecertificeerd door de internationale raad (IBLCE= international board of lactation consultant examiners). Sinds kort zijn er in Nederland ook borstvoedingscoaches, hun diploma is niet internationaal erkend en hun zorg wordt vaak niet vergoed door de verzekering.

“Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat lactatiekundige zorg de kosten in de gezondheidszorg significant verminderd door een verlaging van ziekte bij zowel moeder als kind.”

Tarieven

Ik bied de mogelijkheid van een pakket van 3 consulten aan, te weten: 1 consult tijdens de zwangerschap, 1 consult in de kraamweek (thuis) en 1 vervolgconsult.

Een (los) consult bestaat uit: intake, anamnese, observatie aanleggen van de baby, diagnose, advies en uitleg plan van aanpak. Ik bied hiermee de ruimte voor een gedegen persoonlijk advies op maat. Een gemiddeld consult duurt 90 minuten.

pakket van 3 consulten€220,00
los consult€125,00
Telefonisch consult€28,00

Na afloop van de behandeling ontvang je een factuur. De meeste verzekeringen vergoeden lactatiekundige zorg vanuit de aanvullende verzekering, voor een overzicht kun je kijken op:http://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/lactatiekundige

Het maken van een afspraak kan gaan in overleg met je verloskundige, kraamverzorgster, huisarts of de consultatiebureau-verpleegkundige of -arts. Maar je kunt ook direct met mij contact opnemen als je een vraag of probleem hebt.

consult_1

Als er sprake is van bijzondere problemen, je bent bijvoorbeeld geopereerd aan je borsten of je hebt een nare ervaring bij een eerder kindje of je bent erg onzeker kun je besluiten tot het combi-consult.
Het voordeel hiervan is dat je al tijdens de zwangerschap met mij kennis kunt maken en we al een plan van aanpak kunnen maken. Daarna kijken we al vroeg in de kraamtijd samen hoe de borstvoeding loopt. Dit maakt dat we vaak problemen kunnen voorkomen of al vroeg kunnen aanpakken.

Borstvoeding is een persoonlijk proces van jou en je kindje en ik vind het belangrijk om in samenspraak met jou en eventueel je partner het probleem te analyseren en te zoeken naar een oplossing die is toegespitst op jullie persoonlijke situatie.

De ervaring leert dat een gemiddeld consult dan 90 minuten in beslag neemt.

Om een goed beeld te krijgen van de situatie zal ik je vragen stellen over jouw gezondheid, je persoonlijke situatie. Als je baby is geboren kijk ik mee met een voeding, zodat ik het gedrag van je baby aan de borst kan observeren. Ik kijk in de mond van je baby en doe zonodig een borstonderzoek. Aan de hand van mijn bevindingen en jullie wensen zal ik tips en advies geven en zonodig een behandelplan opstellen. Ik zet mijn bevindingen op papier voor jullie, zodat je het later nog eens rustig kan doornemen.

Ik kan advies geven over hulpmiddelen of jullie doorverwijzen naar andere hulpverleners. Na afloop maken we een afspraak op korte termijn om de resultaten te bespreken en zo nodig het advies bij te stellen. In overleg bekijken we of een vervolg consult nodig is.

Praktische informatie

Hieronder enkele tips over kolven, geven van vohttps://eurolac.net/?s=therapeutisch+flesvoedeneding uit de fles en een paar video’s.

Kenniscentrum borstvoedinghttp://www.borstvoeding.com
NVL borstvoedinghttp://www.nvlborstvoeding.nl
Nederlandse Vereniging Kritisch Prikkenhttp://www.nvkp.nl
ISIShttp://www.isisonline.org.uk/
Moedermelk Netwerkhttp://www.moedermelknetwerk.nl
Human milk 4 human babieshttp://www.hm4hb.net
Eats Op Feetshttp://www.eatsonfeetsresources.org/?page_id=59&lang=nl
Natuurlijk ouderschaphttp://www.natuurlijkouderschap.org
Mother-Baby Behavioral Sleep Laboratoryhttp://cosleeping.nd.edu
The Science of Human Connection – Suzanne Zeedykhttp://www.suzannezeedyk.com